Träden dignar av äpplen och det trillar ner fallfrukt titt som tätt. Kan inte göra annat än att baka äppelpaj igen:) nått familjen inte har ont av. Den har pajen görs av vanlig pajdeg som trycks ut i en form. Sedan rivs äpplena och blandas med smör, socker och ägg som sedan fyller pajskalet. Citron ger en extra smak åt äpplena. Receptet kommer från en gammal Hemmets Journal. Tyvärr har jag tappat bort hela receptet förutom ingredienserna, men det gick fint att baka paj ändå. Så här gjorde jag.
Det här behöver du:
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
ca 2 msk vatten
Fyllning:
4-5 äpplen
100 g mjukt smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
zest av 1/2 citron
GÖR SÅHÄR:
Börja med degen. Använd matberedare eller arbeta för hand. Mät upp vetemjöl och smör delat i mindre bitar. Arbeta i hop till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt stå kallt under tiden du gör fyllningen.
Skala och kärna ur äpplena. Riv alla äpplena grovt med rivjärn. Låt äpplerivet rinna av i ett durkslag. Krama ur lite av fruktsaften.
Rör smör och socker mjukt. Tillsätt äggen 1 i taget och blanda väl. Blanda i rivet citronskal och äpplerivet. Vänd runt ordentligt så allt blandar sig.
Fördela smeten i pajformen och grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 30-40 minuter. Fyllningen skall ha mjuknat och fått fin färg.
Vilken är er favoritäppelpaj?
9 tankar om “Äppelpaj med rivet äpple och citron”
Linda - Cupcakefluffan
ser himla gott ut, gillar bäst pajer som har ett knaprigt täcke på av tex nötter, toscatäcke, smuldeg osv, men ändå med pajdeg i botten
GillaGilla
Martina
Ja, det gäller verkligen att ta hand om alla äpplen. Tycker vi äter och äter och äter 🙂
GillaGilla
Nena
Appelkaka ar ju alltid gott och speciellt med knaprig yta:)
Kramar,
Nena
GillaGilla
Erika/Erka Perka
Jag har nog fått en ny favoritäppelpaj/favoritäppelkaka. Bloggade om den i måndags och det är en äppelkaka med mandeltäcke och cognac. Supergod! Kolla gärna om du vill: http://erkaperkasblogg.blogspot.com/2010/09/appelkaka-med-cognac-och-kallrord.html
En annan favorit är nog min svägerskas äppelpaj med färsk ingefära. Den är så fräsch!
GillaGilla
tina
Åh vad gott! Själv är jag svag för smulpaj, eller för farmors äppelkaka: http://www.pickipicki.se/2009/10/i-mitt-roda-kok-far-man-leka-med-maten/ Kram!
GillaGilla
Emmy
Har du missat HCHF- dieten? 😉 Den är mycket populärare än LCHF, men helt oeffektiv om man vill gå ned i vikt:-D Det var så länge sedan jag gjorde smörgåstårta, men när jag stod där och kantskar brödet slog det mig att det var så smidigt när jag köpte bröd för ändamålet på ett bageri. Och godare!
Den här kakan har jag blivitbjuden på. Den var jättegod! Ha en skön helg. Kram
GillaGilla
Maria
Guud så gott!
GillaGilla
Andrea
MMmmm… 😀 Vad gott! Låter jättebra med lite citron i 🙂
Min favoritäppelpaj är en äppelkaka som jag lagade alldeles nyss och receptet finns på min mat- och träningsblogg 😀 Den var supergod med lite kanel och kardemumma. Kanske skulle man kunna sätta till lite citron där med?? Vem vet..
Ha en bra dag 😀
GillaGilla
Martin
Detta måste vara Herrgårdens äppelkaka. Fantastiskt god! Både jag och min mamma har tappat bort receptet, så jag blev glad att hitta det här! Tusen tack!
GillaGilla